안녕하세요 뉴질랜드 주부일상 브이로그 '모카하우스' 입니다
이번주는 바쁜일상에 요리가 빨라지는 '맛간장'을 만들어 보았어요
밑반찬도 맛간장으로 쉽게 만들수 있어요
오늘도 즐거운 하루 되셔요 ^^
맛간장 04:36~
= 맛간장 레시피 (Sweet soy sauce Recipe)
* 채수 준비 (boiled vegetables water)
- 양파 (onion) 1ea
- 당근 (carrot) 2ea
- 양배추(cabbage) 2up
- 마늘 (garlic) 10ea
- 생강 (ginger) : 1ea
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- 양조간장 (soy sauce) 2L
- 맛술 ( cooking wine) 400g
- 설탕 (sugar) 700g
- 말린고추 (dried red pepper) 7ea
- 말린표고 (dried mushroom) 1cup
- 사과 (apple) 2ea
- 레몬 (lemon) 1ea
- 채수 (boiled vegetables water) 250g
1. 채소를 잘라서 물200g과 함께 25분정도 졸여줍니다
2. 1과 같이 채수를 250g정도 만들어줍니다
3. 간장에 맛술, 설탕, 말린 고추, 말린표고, 채수를 넣고 50분정도 끓여줍니다
4. 사과, 레몬을 넣고 5분~10분 더 끓여줍니다
5. 12시간 정도 식힌 후 소독된 병에 담아줍니다
6. 냉장고에서 6개월 보관 가능합니다
1. Cut vegetables and boil them for 25 minutes with 200g of water.
2. Prepare about 250g of vege water.
3. Add the cooking wine, sugar, dried red pepper, dried mushroom, and water to the soy sauce and boil about 50 mins.
4. Add apples and lemons and boil for another 5-10 minutes
5. Cool for 12 hours and place in a sterilized bottle
6. Can be stored for 6 months in the refrigerator